Andros Festival 2022

Στην Άνδρο από 31 Ιουλίου έως 24 Αυγούστου 2022

Για 8η χρονιά πραγματοποιείται το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου στο Ανοιχτό Θέατρο της Χώρας, από 31 Ιουλίου έως 24 Αυγούστου 2022, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Παντελή Βούλγαρη.

Μετά τα δύο δύσκολα χρόνια λόγω της πανδημίας και τους περιορισμούς που αυτή επέβαλε, το Φεστιβάλ Άνδρου επανέρχεται δυναμικά, με μεγαλύτερο αριθμό παραγωγών, φιλοξενώντας ξεχωριστές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκδηλώσεις τοπικών φορέων.

Το μοναδικής ομορφιάς Ανοιχτό Θέατρο είναι έτοιμο να υποδεχτεί σημαντικούς καλλιτέχνες και σχήματα όπως η Τάνια Τσανακλίδου, ο Γιάννης Στάνκογλου, ο Άρης Μπινιάρης, ο Αλέκος Συσσοβίτης, ο Ιωάννης Παπαζήσης, ο Αργύρης Πανταζάρας, η Σίσσυ Τουμάση, ο Γιάννης Κότσιρας, η Αργυρώ Χιώτη, ο Σίμος Κακάλας, ο Αιμιλίος Χειλάκης, ο Μανώλης Δούνιας, η Αθηνά Μαξίμου, η Μυρτώ Αλικάκη, η Γιώτα Νέγκα, ο Αναστάσης Ροϊλός, η Μάρθα Φριντζήλα, η Αυστραλή σκηνοθέτις Wendy Beckett, η ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης, η θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος» κ.ά.

Η διοργάνωση γίνεται κι εφέτος από την Α.Μ.Κ.Ε. «Φίλοι Φεστιβάλ Άνδρου», με την υποστήριξη Ανδριωτών και μη χορηγών, εθελοντών, εργαζομένων και του Δήμου Άνδρου.

Από το 2015 έως και το 2021 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ έχουν παρουσιαστεί πάνω από 80 εκδηλώσεις των σημαντικότερων καλλιτεχνών, τις οποίες έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 61.000 θεατές, καθιστώντας την Άνδρο σημαντικό πολιτιστικό προορισμό.

Σας περιμένουμε και αυτό το καλοκαίρι να ζήσουμε τη μοναδική εμπειρία του Φεστιβάλ Άνδρου: Yψηλού επιπέδου ψυχαγωγία σε ένα από τα καλύτερα ανοιχτά θέατρα της Ελλάδας, μέσα στη φύση και κάτω από τα αστέρια.

Είμαι τυχερός γιατί καθισμένος τα βράδια στις ζεστές τσιμεντένιες κερκίδες ζω τη μοναδική εμπειρία της έναρξης των παραστάσεων, καθώς τα φώτα της σκηνής ανάβουν διακριτικά, οι κουβέντες των θεατών περνούν στον ψίθυρο της αναμονής και η τέχνη βγαίνει μπροστά.

Όγδοη χρονιά του Φεστιβάλ στο πέτρινο θέατρο της Χώρας εφέτος, όμως το τρακ και η αγωνία είναι όπως στην πρώτη διοργάνωση.

Θα έχουμε προσέλευση; Ανδριώτες και παραθεριστές θα εκτιμήσουν το πρόγραμμα; Οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες θα μείνουν με καλές εντυπώσεις από την ανταπόκριση του κοινού και τη φιλοξενία στην Άνδρο; Οι εθελοντές και όσοι αγαπούν το Φεστιβάλ και βοηθούν με όποιο τρόπο μπορούν, θα πουν στο τέλος «χαλάλι»;

Τα 33 χρόνια που ζω στο νησί είναι απόδειξη της αγάπης μου για τους ανθρώπους, την ιστορία, τον πολιτισμό, την ομορφιά της φύσης και την καθημερινότητα με φίλους και γείτονες.

Οι άξιοι και ακούραστοι συνεργάτες της ομάδας του Φεστιβάλ έχουν τα ίδια αισθήματα για το νησί και για τον θεσμό που υπηρετούμε όσο καλύτερα μπορούμε αυτά τα χρόνια.

Πάμε λοιπόν και πάλι.

Θέατρο, μουσική, χορός και έναστρος ουρανός.

Με τόσες στενοχώριες και τόσα δεινά ολόγυρα, ίσως η δίψα για την συγκίνηση, το κέφι, την ευφορία και τον πολύτιμο στοχασμό που προσφέρει η καλλιτεχνική δημιουργία να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Σε τέτοιους καιρούς οι ανάσες πολιτισμού είναι πιο αναγκαίες.

 

Παντελής Βούλγαρης

Υπό την αιγίδα του Δήμου Άνδρου

logo_dimos

Και φέτος οι ζεστές νύχτες που ακολουθούν τα δειλινά του Αυγούστου θα φωτιστούν από τους προβολείς του Πέτρινου Ανοιχτού Θεάτρου της Άνδρου. Το σκοτάδι θα γεμίσει με φως, ήχους, μουσικές, τραγούδια και θεατρικές παραστάσεις.

Το 8ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΔΡΟΥ είναι γεγονός. Ανδριώτες και επισκέπτες του νησιού θα απολαύσουν για ακόμα μια φορά το μεγαλείο της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η Άνδρος αγαπάει την τέχνη και ο Δήμος, αρωγός της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στηρίζει τους Φίλους του Φεστιβάλ Άνδρου δίνοντάς σας την ευκαιρία κάθε χρόνο να γνωρίσετε σημαντικούς και σπουδαίους καλλιτέχνες απολαμβάνοντας το έργο τους.

Όπως πάντα τιμούμε τον Ανδριώτη ευεργέτη Αλκιβιάδη Τάττο που μας πρόσφερε αυτό το μοναδικό θέατρο. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τους Φίλους του Φεστιβάλ Άνδρου που κάνουν την διοργάνωση, τους χορηγούς που στηρίζουν την όλη προσπάθεια και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ και αγαπημένο μας σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη.

 

Δημήτρης Λοτσάρης
Δήμαρχος Άνδρου

Το ετήσιο ραντεβού του Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου με το κοινό του θα δοθεί και φέτος (31/07/2022-24/08/2022), για όγδοη φορά στο νησί. Χαιρετίζω την πραγματοποίησή του εκφράζοντας την πίστη ότι η διοργάνωσή του εν μέσω περιορισμών τα προηγούμενα δύο έτη, λόγω της πανδημίας, επιβεβαίωσαν τη σημαντικότητα του θεσμού στον πολιτιστικό κόσμο της Άνδρου.

Φέτος, κανονικά πλέον, ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει παραγωγές εγνωσμένου κύρους, καθώς και δημιουργήματα των τοπικών, πολιτιστικών φορέων. Έτσι, το Φεστιβάλ δεν λειτουργεί μόνο ως πλαίσιο φιλοξενίας παραγωγών εθνικής και διεθνούς εμβέλειας, αλλά επίσης ως πλατφόρμα ανάδειξης του τοπικού, πολιτιστικού στοιχείου και της ταυτότητας του πολιτισμού της Άνδρου.

Ο Δήμος Άνδρου υποστηρίζει τον θεσμό αναγνωρίζοντας τη σημασία του Διεθνούς Φεστιβάλ για την Άνδρο.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση.

 

Δημήτρης Γιαννίσης
Αντιδήμαρχος Πολιτισμού

Το Πρόγραμμα

Κυριακή 31 Ιουλίου
Συναυλία «Νύχτα Μαγικιά»-Ταξίδι στους δρόμους του ελληνικού τραγουδιού Μικτή Χορωδία Μουσικού Συλλόγου Άνδρου και Χορωδία και Ορχήστρα Δημοτικού Ωδείου Λάρισας

Τετάρτη 3 Αυγούστου
«Ιππόλυτος» του Ευριπίδη, σκηνοθεσία Θεώνη Ρίντ, Ερασιτεχνικός θίασος Αλαλούμ

Σάββατο 6 Αυγούστου
Τάνια Τσανακλίδου «Το μαγικό κουτί»-Μέρος δεύτερο

Δευτέρα 8 Αυγούστου
Συναυλία «Αυλαία, φώτα και …άρωμα Μικράς Ασίας» από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου

Τρίτη 9 Αυγούστου
«Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου, σκηνοθεσία Άρης Μπινιάρης, Θέατρο Πορεία

Πέμπτη 11 Αυγούστου
«This is not Romeo & Juliet», σκηνοθεσία Αργύρης Πανταζάρας, Momentum Accelerated Evolution

Σάββατο 13 Αυγούστου
Γιάννης Κότσιρας-Καλοκαίρι 2022

Τρίτη 16 Αυγούστου
«Χαλεπάς», σκηνοθεσία Αργυρώ Χιώτη, Λιμπρέτο The Boy, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Πέμπτη 18 Αυγούστου
Ομιλία της Μαρίας Ευθυμίου «Αντέχοντας στον χρόνο. Τα ισχυρά σημεία του Ελληνισμού στα 3.500 χρόνια της καταγεγραμμένης Ιστορίας του» Καϊρειος Βιβλιοθήκη -Σύλλογος Φίλων της Καϊρείου Βιβλιοθήκης

Παρασκευή 19 Αυγούστου
«Μήδεια» του Ευριπίδη, σκηνοθεσία Αιμίλιος Χειλάκης-Μανώλης Δούνιας, Θεατροχώρος

Σάββατο 20 Αυγούστου
Θέατρο για παιδιά «Ο ραφτάκος των λέξεων, σκηνοθεσία Γιώργος Τζαβάρας, Μικρός Νότος/Άνδρος Κοιν.Σ.Επ.

Δευτέρα 22 Αυγούστου
«Sappho», σκηνοθεσία Wendy Beckett, Pascal Productions

Τετάρτη 24 Αυγούστου
Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης και Μάρθα Φριντζήλα

Το φεστιβάλ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2015 και πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι με μεγάλη επιτυχία. Οι παραστάσεις ξεκινούν την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και ολοκληρώνονται προς το τέλος Αυγούστου.

Στα επτά χρόνια της λειτουργίας του έχουν παρουσιαστεί σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες Ελληνικής και κλασικής μουσικής αλλά και τοπικά σχήματα όπως η Φιλαρμονική αλλά και θεατρικές σκηνές, χορευτικά συγκροτήματα της Άνδρου.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να παρουσιάζει ποιοτικές θεατρικές παραστάσεις, αξιόλογες συναυλίες κλασικής μουσικής, τζαζ και χορού. Βασικός κορμός του Φεστιβάλ κάθε χρόνο είναι οι θεατρικές παραστάσεις.

Ο χώρος

Το Ανοικτό Θέατρο Άνδρου βρίσκεται στη Χώρα Άνδρου ανάμεσα στο νεοκλασικό Δημαρχιακό Μέγαρο (κτίριο Βούλγαρη) και το Λύκειο. Εμπνευστής και βασικός χρηματοδότης του είναι ο Ανδριώτης Αλκιβιάδης Τάττος. Το Θέατρο έχει κτιστεί σε ειδυλλιακή πλαγιά με φυσική κλίση προστατευμένη από τον άνεμο και πανοραμική θέα προς το νότο.

«Ένα θέατρο που θα φαίνεται ότι βρίσκεται εκεί από πάντα». Αυτή ήταν η αρχική ιδέα των αρχιτεκτόνων Κυριακής Κονδυλάτου και Κωνσταντίνου Λούκου που ανέλαβαν να υλοποιήσουν την δύσκολη αρχικά ιδέα.
Η ανοικτή σκηνή του παραπέμπει στον κανόνα των κλασικών σκηνών και συνιστά μία από τις πιο τολμηρές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο της Άνδρου. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2014 σε ένα οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Άνδρου και έχει χωρητικότητα 870 θέσεων.

Οι άνθρωποι

Το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου διοργανώνεται από την ΑΜΚΕ “Φίλοι Φεστιβάλ Άνδρου”. Υποστηρικτής και αρωγός του είναι ο Δήμος Άνδρου.

Καλλιτεχνικός διευθυντής: Παντελής Βούλγαρης

Διεύθυνση & Οργάνωση φεστιβάλ: Αναστασία Καβαλλάρη

Σχεδιασμός φωτισμού & επιμέλεια φώτων: Γιάννης Βολλέλης

Μελέτη-σχεδίαση ηχητικού συστήματος & επιμέλεια ήχου: Θοδωρής Παπανικολάου

Βοηθός ηχολήπτη: Ζήσης Τόνα

Επικοινωνία: Ανζελίκα Καψαμπέλη

Social Media: Άννα Βούλγαρη

Δημιουργικό: kiss my art

Videopromo: ΠΑΝΚ TANK

Επιμέλεια αγγλικού κειμένου: Νίκη Καραγιάννη

Επιμέλεια ιστοτόπου: Μιχάλης Βούλγαρης | silentforce digital reflections

Ευχαριστούμε πολύ τον καλλιτέχνη Γεώργιο Χαδούλη που φιλοτέχνησε την αφίσα του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου.