Ο Κορκολής στο 9ο Φεστιβάλ Άνδρου 2023

Στην Άνδρο από 28 Ιουλίου έως 25 Αυγούστου 2024

10ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου logo gr-eng festival-01

Το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου γιορτάζει τα 10 του χρόνια και καλεί όλους τους Ανδριώτες και τους επισκέπτες του νησιού σε μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού, από τις 28 Ιουλίου έως τις 25 Αυγούστου 2024, στο μοναδικής ομορφιάς Ανοικτό Θέατρο της Χώρας.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ είναι όλα αυτά τα χρόνια ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης.

Όλα ξεκίνησαν το 2014, όταν, με ιδιωτική πρωτοβουλία άρχισε να χτίζεται το Ανοικτό Θέατρο, το οποίο ολοκληρώθηκε το επόμενο έτος, το 2015, οπότε και πραγματοποιήθηκε το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου.

Έκτοτε, κάθε χρόνο το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου προσφέρει υψηλής ποιότητας ψυχαγωγία, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα περιφερειακά φεστιβάλ, σε οργανωτικό και καλλιτεχνικό επίπεδο.

Το Φεστιβάλ, στα 10 χρόνια λειτουργίας του, έχει αγκαλιαστεί από τους καλλιτέχνες και το κοινό. Πάνω από 300 καταξιωμένοι καλλιτέχνες και περισσότερες από 150 εκδηλώσεις έχουν παρουσιαστεί από το 2015 έως σήμερα, τοποθετώντας την Άνδρο στο επίκεντρο του πολιτιστικού καλοκαιριού.

Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου περιλαμβάνει σημαντικές θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες κορυφαίων μουσικών και τραγουδιστών, παράσταση για παιδιά, κινηματογραφικές βραδιές υπό την επιμέλεια του Παντελή Βούλγαρη, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου και κλείνει με ένα ξεχωριστό μουσικό πάρτι.

Η διοργάνωση του Φεστιβάλ γίνεται από την Α.Μ.Κ.Ε. «Φίλοι Φεστιβάλ Άνδρου», και με την υποστήριξη Ανδριωτών και μη χορηγών, εθελοντών, εργαζομένων και του Δήμου Άνδρου.

H πρώτη δεκαετία του Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου είναι γεγονός και σας περιμένουμε να ζήσουμε μοναδικές βραδιές πολιτισμού κάτω από τον έναστρο ουρανό της Άνδρου.

Σημείωμα του Παντελή Βούλγαρη

Η Άνδρος αγαπιέται, αγαπιέται πολύ. Από τους ντόπιους, από τους επισκέπτες. Προσωπικά νιώθω και ντόπιος και επισκέπτης. Εδώ και 35 χρόνια, χειμώνες και καλοκαίρια, αγαπώ το νησί όλο και πιο πολύ, όλο και πιο βαθειά, για λόγους προφανείς, οι ενδιαφέροντες άνθρωποι, η σπουδαία ναυτική ιστορία αλλά και παράξενους και μυστήριους, αυτούς που λαχταρά και ορίζει η καρδιά.

Αχ, λέω, υπάρχουν μερικές ρεματιές, μερικά ξωκκλήσια, κάτι ξερολιθιές και κυπαρισσοσειρές και βραχότοποι που δεν κατάφερα να δω από κοντά.

Αχ, λέω και φέτος, στα 10 χρόνια του Φεστιβάλ. Μας ξέφυγαν μερικές παραστάσεις και κάποια μουσικά σχήματα που ήταν αδύνατο να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα τα εννέα προηγούμενα χρόνια.

Αλλά πως να μη νιώθω ευγνωμοσύνη με τόσους πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες που τίμησαν το πέτρινο θέατρο, που μας πρόσφεραν υπέροχα κείμενα, μελωδίες, συναισθήματα και για να παίρνουμε ανάσες και να ξεδίνουμε από την πίεση και την τρεχάλα της καθημερινότητας και για να στοχαζόμαστε πιο σοβαρά, πιο ουσιαστικά τα της ανθρώπινης περιπέτειας.

Αυτά τα χρόνια η Άνδρος ακούστηκε περισσότερο και για καλό, και χάρις στο Φεστιβάλ.

Πάμε λοιπόν για το 10ο . Καλή αντάμωση στο βραδινό στέκι του Αυγούστου.

 

Παντελής Βούλγαρης
Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Υπό την αιγίδα του Δήμου Άνδρου

logo_dimos

Αγαπητοί συνδημότες και επισκέπτες,

Με πολλή χαρά και ενθουσιασμό σας καλωσορίζω στο Φεστιβάλ Άνδρου, που φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου μας και χάρη στη δική σας αγάπη και συμμετοχή έγινε θεσμός.

Με παρακαταθήκη την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων και βάζοντας ως στόχο την ανοδική πορεία του, για ένα ακόμα πιο υψηλής αισθητικής θέαμα, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει κορυφαίες παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, μουσικό-χορευτικά θεάματα και εικαστικά δρώμενα.

Ως Δήμος Άνδρου παραμένουμε εγγυητές στην προσπάθεια διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στεκόμαστε δίπλα, αρωγοί του Φεστιβάλ, αλλά και κάθε δράσης και εγχειρήματος που προάγει την κουλτούρα και τις τέχνες.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια βεβαίως πρέπει να εξάρουμε την καθοριστική συνδρομή του καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Παντελή Βούλγαρη, ο οποίος έχει την ευθύνη για το πλούσιο πρόγραμμα.

Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω θερμά για το έργο του, τη στήριξή του και την προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια, τον εμπνευστή του Φεστιβάλ και συμπατριώτη κ. Αλκιβιάδη Τάττο, που μας προσέφερε το Ανοιχτό Θέατρο στη Χώρα της Άνδρου.

Εύχομαι και ελπίζω να συνεχίσουμε όλοι μας να αγωνιζόμαστε με το ίδιο πάθος και να αποτελέσουμε το παράδειγμα για να μπορούν οι επόμενες γενιές να είναι οι συνεχιστές αυτής της προσπάθειας. Χρέος όλων μας είναι να ανοίγουμε τους δρόμους του πολιτισμού και της ελπίδας για το αύριο του νησιού μας, για το μέλλον του Δήμου μας.

Από 28 Ιουλίου μέχρι 25 Αυγούστου γινόμαστε όλοι μια μεγάλη παρέα για να υποδεχτούμε και να αγκαλιάσουμε όλο τον κόσμο, όλους εσάς, που θα μας τιμήσετε με την παρουσία σας και τη συμμετοχή σας.

Σας περιμένουμε στην Άνδρο μας!

 

Θεοδόσης Ι. Σουσούδης
Δήμαρχος Άνδρου

Το Πρόγραμμα

Πρόγραμμα 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου

Κυριακή 28 Ιουλίου
Συναυλία: «Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε…»
Φιλαρμονική Ορχήστρα Μουσικού Συλλόγου Άνδρου (ΜΟΥ.Σ.Α.), με το Γεράσιμο Ανδρεάτο

Τετάρτη 31 Ιουλίου
Θέατρο: «Το παιχνίδι της σφαγής» του Ευγένιου Ιονέσκο
Σκηνοθεσία: Άνδρη Θεοδότου & Δημήτρης Δεγαΐτης
Λαϊκή Σκηνή Άνδρου

Σάββατο 3 Αυγούστου
Συναυλία: Γιάννης Αγγελάκας και 100°C – Καλοκαίρι 2024

Κυριακή 4 Αυγούστου-Δευτέρα 5 Αυγούστου
Προβολή ταινιών μικρού μήκους «21 νέες ματιές»
Επιμέλεια: Παντελής Βούλγαρης | Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου-Σινέ Αυλή

Τρίτη 6 Αυγούστου
Μουσική παράσταση: 20 χρόνια Encardia

Τετάρτη 7 Αυγούστου
Θέατρο: «Ικέτιδες» του Αισχύλου
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάμπαρη

Παρασκευή 9 Αυγούστου
Προβολή ταινιών μικρού μήκους: Τα 3 κορυφαία κινηματογραφικά Φεστιβάλ του
κόσμου ταξιδεύουν στην Άνδρο
Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου-Σινέ Αυλή

Κυριακή 11 Αυγούστου
Συναυλία: Δήμητρα Γαλάνη, μαζί της η Παυλίνα Βουλγαράκη

Τρίτη 13 Αυγούστου
Συναυλία: Stavros Lantsias Quartet “My Ennio Morricone”

Σάββατο 17 Αυγούστου
Θέατρο: «Μια άλλη Θήβα» του Σέρχιο Μπλάνκο
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Δευτέρα 19 Αυγούστου
Θέατρο για παιδιά: «ΝΤΟ-ΡΕ-ΜΙ-ΡΕΔΕΣ» του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη
Σκηνοθεσία: Johnny O.
Ομάδα Κοπέρνικος

Τετάρτη 21 Αυγούστου
Συναυλία: «Ανάσα μου κι αέρα» της Λίνας Νικολακοπούλου και του Παρασκευά Καρασούλου

Παρασκευή 23 Αυγούστου
Θέατρο: «Όρνιθες» του Αριστοφάνη
Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης

Κυριακή 25 Αυγούστου
Ανοιχτό πάρτυ: Nalyssa Green + The Boy Dj sets (ελεύθερη είσοδος)

 

INFO
10° Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου
28 Ιουλίου-25 Αυγούστου στο Ανοιχτό Θέατρο Χώρας Άνδρου (εκτός από τις κινηματογραφικές προβολές που θα γίνουν στο Σινέ Αυλή της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου)

Ώρα έναρξης: 21.00

Η προπώληση ξεκινάει στις 5 Ιουλίου στο http://www.ticketservices.gr
και από τις 22 Ιουλίου εισιτήρια θα πωλούνται και από το ταμείο του θεάτρου.

Αναλυτικά  οι εκδηλώσεις εδώ.

Το φεστιβάλ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2015 και πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι με μεγάλη επιτυχία. Οι παραστάσεις ξεκινούν την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και ολοκληρώνονται προς το τέλος Αυγούστου.

Στα επτά χρόνια της λειτουργίας του έχουν παρουσιαστεί σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες Ελληνικής και κλασικής μουσικής αλλά και τοπικά σχήματα όπως η Φιλαρμονική αλλά και θεατρικές σκηνές, χορευτικά συγκροτήματα της Άνδρου.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να παρουσιάζει ποιοτικές θεατρικές παραστάσεις, αξιόλογες συναυλίες κλασικής μουσικής, τζαζ και χορού. Βασικός κορμός του Φεστιβάλ κάθε χρόνο είναι οι θεατρικές παραστάσεις.

Ο χώρος

Το Ανοικτό Θέατρο Άνδρου βρίσκεται στη Χώρα Άνδρου ανάμεσα στο νεοκλασικό Δημαρχιακό Μέγαρο (κτίριο Βούλγαρη) και το Λύκειο. Εμπνευστής και βασικός χρηματοδότης του είναι ο Ανδριώτης Αλκιβιάδης Τάττος. Το Θέατρο έχει κτιστεί σε ειδυλλιακή πλαγιά με φυσική κλίση προστατευμένη από τον άνεμο και πανοραμική θέα προς το νότο.

«Ένα θέατρο που θα φαίνεται ότι βρίσκεται εκεί από πάντα». Αυτή ήταν η αρχική ιδέα των αρχιτεκτόνων Κυριακής Κονδυλάτου και Κωνσταντίνου Λούκου που ανέλαβαν να υλοποιήσουν την δύσκολη αρχικά ιδέα.
Η ανοικτή σκηνή του παραπέμπει στον κανόνα των κλασικών σκηνών και συνιστά μία από τις πιο τολμηρές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο της Άνδρου. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2014 σε ένα οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Άνδρου και έχει χωρητικότητα 870 θέσεων.

Οι άνθρωποι

Το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου διοργανώνεται από την ΑΜΚΕ “Φίλοι Φεστιβάλ Άνδρου”. Υποστηρικτής και αρωγός του είναι ο Δήμος Άνδρου.

Καλλιτεχνικός διευθυντής: Παντελής Βούλγαρης

Διεύθυνση & Οργάνωση φεστιβάλ: Αναστασία Καβαλλάρη

Σχεδιασμός φωτισμού & επιμέλεια φώτων: Γιάννης Βολλέλης

Μελέτη-σχεδίαση ηχητικού συστήματος & επιμέλεια ήχου: Θοδωρής Παπανικολάου

Βοηθός ηχολήπτη: Ζήσης Τόνα

Επικοινωνία: Ανζελίκα Καψαμπέλη

Φωτογραφίες: Μαρία Λαμπριάδου

Social Media: Άννα Βούλγαρη

Δημιουργικό: kiss my art

Videopromo: ΠΑΝΚ TANK

Εκτέλεση παραγωγής: KAΡΤ

Επιμέλεια αγγλικού κειμένου: Νίκη Καραγιάννη

Γραφιστική εντύπου προγράμματος : Γιάννης Σταματόπουλος

Video promo: Βαγγέλης Λουκίσας

Επιμέλεια ιστοτόπου: Μιχάλης Βούλγαρης | silentforce digital reflections