Δοκιμές Πλεύσης ομοιώματος πλοίου Στρόφιλα Άνδρου

Ενημερωτικό Δελτίο της Λέσχης Ανδρίων

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ – ΤΑΞΙΔΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 7000 ΧΡΟΝΙΑ
Δοκιμές Πλεύσης ομοιώματος πλοίου Στρόφιλα Άνδρου

Με μεγάλη χαρά ενημερωθήκαμε από το μέλος της Λέσχης Ανδρίων Δρ. Χριστίνα Α. Τελεβάντου, αρχαιολόγο, Διευθύντρια της Ανασκαφής Στρόφιλα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, η οποία ανακάλυψε και ανασκάπτει τον Στρόφιλα Άνδρου, ότι ο επιστημονικός συνεργάτης της ανασκαφής κ. Παναγιώτης Τζοβάρας, επίσης μέλος της Λέσχης Ανδρίων και υποψήφιος διδάκτορας στο Ναυτικό και Ναυτιλιακό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Southampton στο Ηνωμένο Βασίλειο, στα πλαίσια της διδακτορικής έρευνάς του, ξεκίνησε τις δοκιμές πλεύσης του ομοιώματος του Νεολιθικού Πλοίου του Στρόφιλα Άνδρου σε δεξαμενή δοκιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο στόχος της διδακτορικής έρευνας είναι ο προσδιορισμός της ναυπηγικής παράδοσης του Νεολιθικού Αιγαίου. Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι ΑΡΙΣΤΑ!

Το συγκεκριμένο μοντέλο του νεολιθικού πλοίου του Στρόφιλα είναι αποτέλεσμα τρισδιάστατης ψηφιακής αποκατάστασης και κατασκευής για μελέτη της αεροδυναμικής-υδροδυναμικής αντίστασης, που απεικονίζεται στις βραχογραφίες του Στρόφιλα Άνδρου.

Tsovaras Strofilas

Νεολιθικός Οικισμός του Στρόφιλα Άνδρου

Πρόκειται για έναν μεγάλο εύρωστο οχυρωμένο νεολιθικό οικισμό (5000-3200 π.Χ.) με κυρίαρχο ναυτικό χαρακτήρα και πρώιμες πρωτοαστικές δομές, διαβαθμισμένη κοινωνία με κεντρική εξουσία, ενός ή ομάδας ατόμων, η οποία αποφάσιζε για τα μεγάλα κοινωφελή έργα, ασκούσε τη διοίκηση για την επιβολή και εφαρμογή κανόνων κοινωνικής οργάνωσης και συντόνιζε τις παραγωγικές δραστηριότητες προς όφελος της κοινότητας.

Μέσω των αρχαιολογικών ευρημάτων αποκαλύπτεται μια εντελώς νέα εικόνα για τον πολιτισμό στο Νεολιθικό Αιγαίο και ιδιαίτερα στις Κυκλάδες διευρύνοντας τους ορίζοντες της προϊστορίας και εικονογραφίας, καταδεικνύοντας ότι ήδη από την 5η χιλ. π.Χ. διαμορφώθηκε στο Αιγαίο υψηλός πολιτισμός με μεγάλες οργανωμένες ναυτικές κοινωνίες και ανάλογους οικισμούς.

Ευχόμαστε στον Πάνο Τζοβάρα κάθε επιτυχία στην ολοκλήρωση των υδροδυναμικών δεξαμενικών δοκιμών του μοντέλου, και οραματιζόμαστε κάποια στιγμή να δούμε το πραγματικό αντίγραφο του πλοίου του Στρόφιλα να πλεύσει ξανά στο Αιγαίο μετά από 7,000 χρόνια!

Tsovaras Strofilasras

Περί Στρόφιλα Άνδρου:

www.facebook.com/groups/115606285760434

www.archaiologia.gr/ο-νεολιθικός-οικισμός-στον-στρόφιλα

emospeha.org/el/draseis/synergasies/52-strofilas-andros

www.koinignomi.gr/strofilas-androy