Η Ευανθία Καϊρη, αδελφή του φιλόσοφου Θεόφιλου Καΐρη έγραψε το πρώτο θεατρικό έργο της νεότερης Ελλάδας, ΝΙΚΗΡΑΤΟΣ, με θέμα την Έξοδο του Μεσολογγίου το 1826.
Το έργο κατά τον καθηγητή της θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Walter Puchner είναι ιδιαίτερα σημαντικό για δυο λόγους.
Πρώτον γιατί γράφτηκε από μια γυναίκα του 19ου αιώνα, εποχή όπου οι γυναίκες δεν ασχολούνταν με τα γράμματα και τις τέχνες και Δεύτερον επειδή αναφέρεται στην επικαιρότητα των ημερών της, δηλαδή τις τραγικές στιγμές της Εξόδου.
Στο έργο έγιναν από το σκηνοθέτη Γιώργο Δάμπαση φιλολογικές παρεμβάσεις. Αποδόθηκε το κείμενο στη σημερινή γλώσσα, προστέθηκαν τρεις ωδές του Κάλβου, που είχε μελοποιήσει ο Μίκης Θεοδωράκης, προστέθηκαν μια ωδή από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους του Σολωμού και το Πρόσταγμα του Ρήγα Φεραίου.
Φιλοξενούνται και δύο τραγούδια Γάλλων φιλελλήνων συνθετών, ένα για το Μεσολόγγι και ένα για το Ναβαρίνο.
Επίσης θεατρικοποιήθηκε και η ίδια η Ευανθία Καΐρη.
Στους βασικούς συντελεστές είναι και η συνεργασία με το σωματείο λαϊκών φορεσιών και όπλων Ο ΛΙΑΡΟΣ από το Μεσολόγγι και η παρουσία στα λυρικά τραγούδια της Anna Maier και της Ασημίνας Κουρή.
Πρωταγωνιστούν οι Ανδριώτες ηθοποιοί:
Βασίλης Πομόνης (Κοραή), Ράνια Κωνσταντινίδη (Ευανθία), Αμαλία Τηνιακού (Κλεονίκη), Αντώνης Χαλάς (Νικήρατος), Θόδωρος Κουλούρης (Λυσίμαχος), Δημήτρης Μαμάης (Άγγλος μεσολαβητής), Γιώργος Μαλταμπές (Ιμπραήμ), Μαίρη Μπεκιάρη (απαγγελία Βύρωνα), Νίκος Βλαχόπουλος (ερμηνευτής δημοτικού τραγουδιού για το Μεσολόγγι).
♦ Με το έργο ΝΙΚΗΡΑΤΟΣ συμμετέχει το Επαρχείο Άνδρου στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της Παλιγγενεσίας.
Γενική είσοδος 10 ευρώ
? Εισιτήρια: Μόνο στο Βιβλιοπωλείο Γραφή – Σοφία Γαρυφάλλου Τηλ.: 2282 02420
? Μαρία Λαμπριάδου