Η Άνδρος τιμά την επέτειο των 200 ετών από την επανάσταση του 1821

Tο “Κληροδότημα Δημητρίου & Λιλίκας Μωραΐτη”, στις 20 και 21 Αυγούστου 2021 τιμά την επέτειο των 200 ετών από την επανάσταση του 1821 με διήμερο εκδηλώσεων, με γενικό τίτλο «Νέα Ματιά στην επαναστατημένη Άνδρο», με ομιλίες, παραδοσιακούς, χορούς, τραγούδια και αναπαράσταση του καψίματος της Κανάριας.

afisa-1-200xronia

Οι εκδηλώσεις  έχουν στόχο να αναδείξουν την ουσιαστική προσφορά των Ανδριωτών στον αγώνα για ανεξαρτησία και την σημαντική συμβολή της Άνδρου και ενεργό συμμετοχή του νησιού στην εθνική απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα τιμηθεί η μνήμη δύο Ανδρίων Αγωνιστών της Επανάστασης του 1821,  των αδελφών Αντώνιου και Νικολάου Εμπειρίκου του Λεονάρδου οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στον αγώνα της απελευθέρωσης. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών και άλλους τοπικούς φορείς, όπως η Εταιρεία Ανδρίων Επιστημόνων, ο Σύλλογος Γυναικών Άνδρου και το Φεστιβάλ Άνδρου.

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021 – Πρώτη μέρα

Η πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ομιλίες, που θα πραγματοποιηθούν στο Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου, μέσα από τις οποίες θα αναδειχθεί η συνεισφορά των Ανδρίων αγωνιστών στον αγώνα της Παλιγγενεσίας. Θα μιλήσουν ο πρόεδρος του Κληροδοτήματος Δημητρίου και Λιλίκας Μωραϊτη, Νίκος Σιγάλας με θέμα «Νέα ματιά στην Άνδρο του αγώνα για Παλιγγενεσία», ο Δημήτριος Κυρτάτας, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα «Η Άνδρος στην επανάσταση με νέα ματιά», ο Δημήτριος Δημητρόπουλος, διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών Ε.Ι.Ε. με θέμα «Σκέψεις για τη θέση της Άνδρου στην ελληνική επανάσταση», η Ελευθερία Ζέη, επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρητής, με θέμα «Μικροί τόποι μνήμης της επανάστασης στις Κυκλάδες: η “ναυμαχία της Άνδρου”, ο Ηλίας Κολοβός, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα «Τα γρόσια της Άνδρου» αναφορικά με τους φόρους που πλήρωνε η Άνδρος πριν και μετά την επανάσταση, καθώς και ο Theo Dirix, συγγραφέας, πρώην Βέλγος διπλωμάτης, ο οποίος θα  σκιαγραφήσει το πορτραίτο του Βέλγου φιλέλληνα  De Lannoy Augustin, που πέθανε στην Άνδρο.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο ακαδημαϊκός κ. Μιχάλης Τιβέριος.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του “Κληροδότηματος Δημητρίου & Λιλίκας Μωραΐτη” κ. Νίκος Σιγάλας, θα φωτίσει τον ρόλο που έπαιξε η Άνδρος στην επανάσταση του 1821. Όπως σημειώνει: «Η ιδιαίτερη πατρίδα μας, η Άνδρος, όχι μόνο δεν μπορούσε να απουσιάσει από τον αγώνα για ελευθερία, αλλά συμμετείχε ενεργά και ουσιαστικά με αποτελεσματικές κινήσεις που έπαιξαν καίριο ρόλο  και είχαν σημαντική συμβολή στην αγώνα για Εθνική Παλιγγενεσία, γεγονός που τολμώ να πω, τοποθετεί εμάς τους Ανδριώτες σε μια διαφορετική και ίσως υψηλότερη πλέον θέση στο χάρτη των γεγονότων που οικοδόμησαν την Εθνική μας ανεξαρτησία. Το πόσο οι Ανδριώτες ασπάστηκαν τον Αγώνα για Ελευθερία αγκάλιασαν με θέρμη τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συμμετείχαν αθρόα, με ενθουσιασμό και προσέφεραν, είναι ενδεικτικό από δημοσιεύματα αλλά και αλληλογραφίες των δημοσίων λειτουργών της εποχής εκείνης.»

Amorosa 2021

Νίκος Μήλας – βιολί, Μαριάνθη Λιουδάκη – τραγούδι, Χριστίνα Κουκή – σαντούρι, Νίκος Αγγελόπουλος – λαούτο

Η πρώτη ημέρα θα πλαισιωθεί από παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια του Αιγαίου και της Άνδρου ειδικότερα, από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου και από τον Χορευτικό Σύλλογο Γυναικών Άνδρου «Χορεύανδρος»,  ενώ θα ακολουθήσει συναυλία παραδοσιακής μουσικής από το μουσικό σχήμα Αμορόζα / Amoroza Ensemble.

Σάββατο 21 Αυγούστου 2021 – Δεύτερη μέρα

Τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων θα γίνει αναπαράσταση της ανύψωσης των λαβάρων της Επανάστασης στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Χώρα της Άνδρου, όπως είχε γίνει στις 10 Μαΐου 1821 από τον Θεόφιλο Καϊρη και τον Άγιο Άνδρου Διονύσιο Καρκάκη.  Κατόπιν θα ακολουθήσει στην πλατεία Αφανούς Ναύτη αναπαράσταση του Καψίματος της Κανάριας του θρυλικού πυρπολικού της οικογένειας των Εμπειρίκων.

Κατά τη διάρκεια των εορτασμών θα τιμηθούν και δια των πέντε απογόνων τους τα δύο αδέλφια Άνδριοι αγωνιστές  Αντώνιος και Νικόλαος Εμπειρίκος του Λεονάρδου, που όχι μόνον αποδεδειγμένα έδωσαν τουλάχιστον δύο πυρπολικά στον αγώνα για Παλιγγενεσία αλλά εξόπλισαν και αρχήγευσαν ενός στολίσκου τεσσάρων πλοίων στην ναυμαχία της Καρύστου εναντίον της Τουρκικής Μοίρας.

Χορηγός εκδηλώσεων: Golden Star Ferries

Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3, ΕΡΤ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ, ΑΝΔΡΙΑΚΗ PRESS, ASTERAS 92.

❖❖❖❖❖❖❖❖❖❖❖❖❖❖❖❖❖❖❖❖❖❖

Η είσοδος στο διήμερο των εκδηλώσεων είναι ελεύθερη για το κοινό.
Ειδικότερα για την πρώτη ημέρα, διατίθενται δωρεάν προσκλήσεις από τα ταμεία του Φεστιβάλ Άνδρου και το πρακτορείο Πλόες στη Χώρα της Άνδρου.

Τα σημεία προμήθειας προσκλήσεων είναι τα εξής:

—Ταμείο θεάτρου 10:00-14:00 & 18:00-21:00 Τηλ.: 2282 024775
—Πρακτορείο PLOES TRAVEL -Κατερίνα Κασιδώνη (πεζόδρομος Χώρας) Τηλ.: 2282 029220