Ίδρυση Εργαστηρίου Παραδοσιακής Μουσικής στην Άνδρο

Το Κληροδότημα Δημητρίου και Λιλίκας Μωραίτη Άνδρου, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Άνδρου, ανακοινώνει την ίδρυση Εργαστηρίου Παραδοσιακής Μουσικής στην Άνδρο και την έναρξη μαθημάτων παραδοσιακών οργάνων της Άνδρου για μικρούς και μεγάλους καθώς και για αρχάριους και προχωρημένους,

Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην εμβάθυνση του ενδιαφέροντος για την πλούσια και ξεχωριστή μουσική παράδοση όχι μόνο της Άνδρου αλλά και όλης της Ελλάδας.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί κυρίως στις μικρότερες ηλικίες, οι οποίες αποτελούν τον επόμενο κρίκο στην αλυσίδα της εξέλιξης και της συνέχισης του λαϊκού μας πολιτισμού. Μαθήματα όμως θα πραγματοποιούνται και για ενήλικες οι οποίοι επιθυμούν να μάθουν ένα ή και περισσότερα παραδοσιακά όργανα, ή να τελειοποιήσουν τις γνώσεις που ήδη έχουν πάνω σε κάποιο όργανο.

Απώτερος σκοπός του εγχειρήματός μας είναι μέσα από την συστηματική και μεθοδική διδασκαλία των παραδοσιακών οργάνων, να διατηρηθεί και να διαδοθεί περαιτέρω η παραδοσιακή μουσική της Άνδρου που αποτελεί μέρος του λαϊκού πολιτισμού και της παράδοσης του Νησιού μας. Για το λόγο αυτό το εργαστήρι γίνεται σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Άνδρου, ο οποίος διατηρεί τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών συμβάλλοντας εδώ και δεκαετίες στην εκμάθηση και προώθηση της παράδοσης της Άνδρου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το εργαστήριο Παραδοσιακής Μουσικής

Τα μαθήματα είναι ατομικά, διαρκείας 45 λεπτών και θα πραγματοποιούνται στο διαμορφωμένο χώρο του Ισογείου του Κληροδοτήματος Μωραΐτη (παραπλεύρως της Καιρείου Βιβλιοθήκης και έναντι του Αστυν. Τμήματος Άνδρου) με συχνότητα 2 φορές τον μήνα (κάθε 15 ημέρες) μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας (καθημερινή) η οποία θα οριστεί μέσα στο πρώτο 15θήμερο του Οκτωβρίου. Σε δεύτερο χρόνο προγραμματίζονται ομαδικά μαθήματα διδασκαλίας καθώς και δημιουργία παραδοσιακής ορχήστρας.

Nikos_Milas-mariaLamb

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 6 ΕΩΣ 18 ΕΤΩΝ
ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΗΝΙΑΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ 10 €

Υπεύθυνος εργαστηρίου: ΝΙΚΟΣ ΜΗΛΑΣ

Παραδοσιακά όργανα που θα διδάσκονται:
—Βιολί Νίκος Μήλας
—Λαούτο Νίκος Αγγελόπουλος
—Σαντούρι Χριστίνα Κουκή
η τσαμπούνα θα ενταχθεί σε μεταγενέστερο χρόνο

XoreuAndros

Οι εγγραφές θα γίνονται καθημερινά στα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου που αναφέρονται στην αφίσα. Πρώτη συνάντηση και γνωριμία με τους μουσικούς το Σάββατο 16 Οκτωβρίου.

Οι διδάσκοντες, τόσο με σπουδές στο πεδίο της παραδοσιακής μουσικής και πολυετή πείρα στη διδασκαλία, όσο και με ενεργή παρουσία στο χώρο της παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής ,έρχονται να φέρουν τα μεθοδολογικά εργαλεία εκείνα που θα βοηθήσουν τους αρχάριους μαθητές να αποκτήσουν στέρεες μουσικές βάσεις και θα δώσουν την ευκαιρία στους προχωρημένους να εξελίξουν περαιτέρω τις δεξιότητές τους και να διευρύνουν την μουσική τους αντίληψη.

Παράλληλα με την τακτική διδασκαλία των οργάνων σε ατομικό επίπεδο, προγραμματίζονται κατά περιόδους και ανοιχτά σεμινάρια από ντόπιους, παλαιούς αλλά και νέους μουσικούς από κάθε περιοχή της Άνδρου ,με στόχο την μεταλαμπάδευση της βιωματικής ερμηνείας, δίνοντας έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ιδιώματα κάθε περιοχής του νησιού.

Ο πρόεδρος του ιδρύματος «Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη»

Νίκος Σιγάλας

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου

Ρένα Σακελλάρη