Παντελής Βούλγαρης: Η τέχνη είναι παρηγοριά, είναι συντροφιά! (video)

Για τη βαθιά αγάπη του στον κινηματογράφο, τα σχέδιά του ως καλλιτεχνικού διευθυντή του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, για την οικονομική κρίση, τη νέα γενιά των ταλαντούχων Ελλήνων κινηματογραφιστών, αλλά και για πολλά άλλα, μίλησε ο διακεκριμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Παντελής Βούλγαρης, στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «ON ΕΡΤ», τη Δευτέρα 23 Μαΐου.

 

Καλεσμένος του Ανδρέα Ροδίτη και της Ελένης Χρονά, ο πολυβραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον πολιτιστικό θεσμό του Διεθνούς Φεστιβάλ, που θα διεξαχθεί από 16 Ιουλίου έως 3 Σεπτεμβρίου, στο Ανοιχτό Θέατρο, στη Χώρα της Άνδρου, που, όπως τόνισε, είναι το αγαπημένο νησί τόσο του ίδιου όσο και της συζύγου του, της συγγραφέως Ιωάννας Καρυστιάνη.

«Η Ανδρος είναι η αγαπημένη μας, 25 χρόνια. Τοπίο καταπληκτικό, αλλά το τοπίο χωρίς τον άνθρωπο δεν λέει τίποτα. Εχω φίλους πολύ καλούς, που με βοηθησαν και έκανα τη «Μικρά Αγγλία» πριν από δύο χρόνια  -και οικονομικά αλλά κυρίως ανθρώπινα».

Οσο για το Φεστιβάλ Ανδρου, που αποτελεί κορυφαίο πολιτιστικό γεγονόςγια την Ελλάδα, αναφέρει:

«Πέρυσι δημιουργήθηκε αυτό το καταπληκτικό θέατρο στην Ανδρο, και τελευταία στιγμή ανέλαβα την επιμέλεια των εκδηλώσεων. Φέτος είναι η 2η χρονιά, πιο φιλόδοξη, με περισσότερη διάρκεια και περισσότερες παραστάσεις. Το Φεστιβάλ, που αρχίζει στις 16 Ιουλίου και τελειώνει στις 3 Σεπτεμβρίου, φιλοξενεί θέατρο, μουσική, χορό, κινηματογράφο, κουλοθέατρο… Ιδιαίτερη σημασία έχει για μένα να κάνω ένα αφιέρωμα στον Φελίνι, που τον είχα γνωρίσει και τον θεωρώ μεγάλο δάσκαλο. Θα ήθελα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, να κάνω κάτι, τόσο για τις ταινίες όσο και για τη μουσική του Νίνο Ρότα, με τον οποίο συνεργαζόταν ο Φελίνι».

Αναφερόμενος στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που όλοι βιώνουμε, επισημαίνει ότι «η τέχνη δεν σταματάει ποτέ, ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Η τέχνη είναι παρηγοριά, είναι συντροφιά. Δεν τη θεωρώ παρηγορητική με την εννοια ότι ξεπερνάμε τα προβλήματα, τα οποία είναι έντονα και μεγάλα, απλώς η τέχνη είναι μια άλλη περιοχή της φαντασίας μας, του μυαλού μας, που την έχουμε απόλυτη ανάγκη«.

Οσο για τη νέα γενιά Ελλήνων κινηματογραφιστών που αναδύεται παρά την οικονομική κρίση, εκτιμά ότι «είναι ταλαντούχοι, έχουν κάνει πολλές και καλές σπουδές στο εξωτερικό, το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι τους βοηθάει πολύ και η σύγχρονη τεχνολογία, που κάνει πιο εύκολες τις συνθήκες της δουλειάς, σε αντίθεση με τους σκηνοθέτες της παλαιότερης γενιάς».

Ακούστε τη συνέντευξη του Παντελή Βούλγαρη στην εκπομπή «ON ΕΡΤ».

 

πηγή: http://www.ert.gr/pantelis-voulgaris-h-texni-einai-parigoria/