Μουσικός Σύλλογος Άνδρου: Μουσική παράσταση “Χριστούγεννα στην Πόλη”

Φωτογραφίες: Μαρία Λαμπριάδου
Κείμενο: Άννα Βούλγαρη
(με πληροφορίες που έδωσε η Αμαλία Τηνιακού)

Χριστούγεννα στην Πόλη.
Ο Νικολός και ο Κωνσταντής
θυμούνται τα Χριστούγεννα του 1919.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνηθίσει σε φασαριόζικα Χριστούγεννα… δέντρα παραφουσκωμένα με στολίδια, φωτάκια που αναβοσβήνουν παντού, εκκωφαντικοί ήχοι ξέφρενης χαράς. Βεβαίως ο καθένας μας γιορτάζει καθώς επιθυμεί… να όμως που μια παράσταση του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου έκανε κάτι διαφορετικό: έστριψε το τιμόνι παραδοσιακά και με απλό τρόπο μάγεψε όσους την παρακολούθησαν.

Mousa 2023Η μουσικό-θεατρική παράσταση που παρουσιάστηκε το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023 στο Δημοτικό Θέατρο Άνδρου, ήταν ένα ταξίδι στη μουσική παράδοση των γιορτινών ημερών με ισχυρούς συμβολισμούς, αίσθημα βρεγμένο από θαλασσινό νερό και άρωμα Ανδριώτικου λεμονιού. Η ιστορία βασίζεται σε ένα διήγημα της Αμαλίας Τηνιακού, που είχε την οργάνωση, σύλληψη (κόνσεπτ) και την επιμέλεια όλης της παράστασης.

Ας δούμε λίγο την πλοκή:

Δυο ναυτικοί, ο Νικολός και ο Κωνσταντής, στην Άνδρο το 1930, θυμούνται τα Χριστούγεννα του 1919.

Είχαν φτάσει στην Κωνσταντινούπολη με ένα καΐκι φορτωμένο λεμόνια -το Ανδριώτικο λεμόνι τότε ήταν περιζήτητο σε όλα τα λιμάνια- ξεφόρτωσαν το εμπόρευμα και θα έφευγαν για την Οντέσσα, αλλά η τρικυμία κόντεψε να τους πνίξει, έκαναν τάμα στην Αγία Σοφία, η θάλασσα γλύκανε κι αντίκρισαν το λιμάνι της Πόλης. Μέχρι να μπονατσάρει ο καιρός, πήγαν στο ξακουστό καφενείο του Γιακουμή Καλλιβρούση στο Πέραν όπου είχε την έδρα της η «Αδελφότης των Ανδρίων εν Κωνσταντινούπολει», ένας ιδιαίτερα δραστήριος για την φιλανθρωπική δράση του όμιλος.
Ο Καλλιβρούσης τους κερνά γιατί θέργεψε η νοσταλγία για την αγαπημένη του πατρίδα -ο καφενές του ήταν γεμάτος φωτογραφίες της Άνδρου.

Οι δύο Ανδριώτες ναυτικοί μιλούν για τα πολιτικά, πειράζει ο ένας τον άλλον, ξεδιπλώνουν τις αναμνήσεις τους και επειδή είναι μέρες γιορτών ακούνε κάλαντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας, από τη Χίο, την Ικαρία, την Αθήνα, την Κεφαλλονιά, την Ορεστιάδα και τη Μικρά Ασία.

Peran 2023Όταν ο καιρός γαληνεύει αφού φορτώνουν κάρβουνο στη Σμύρνη, επιστρέφουν χαρούμενοι στην Άνδρο παραμονή Πρωτοχρονιάς. Η αυλαία πέφτει με Ανδριώτικα κάλαντα από το Μέσα Βουνί. Μέσα από τους δυο αυτούς ναυτικούς ζωντανεύει η ατμόσφαιρα των Ρωμιών της Πόλης.

Η παράσταση είχε μεγάλη επιτυχία και δεν το λέμε γιατί γέμισε το Δημοτικό Θέατρο Άνδρου, αλλά γιατί ο απόηχος της βραδιάς ήταν μεγάλος. Στην ερημιά του χειμώνα, με αντίξοες καιρικές συνθήκες… μια καλή παράσταση-συναυλία με ωραία τραγούδια είναι όπως και να το κάνουμε μαγικό γεγονός!

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Μουσικός Σύλλογος σε κάθε συναυλία γίνεται καλύτερος, εξελίσσεται και αυτό δεν είναι φυσικά τυχαίο, είναι σκληρή δουλειά και έμπνευση από πολλούς, είναι όλες οι προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια και που φαίνεται πως τώρα δίνουν καρπούς. Τους μικρούς και μεγάλους χορωδούς που γέμισαν τη σκηνή του θεάτρου, συνοδεύει ορχήστρα από Ανδριώτες μουσικούς και μέλη της νεοσύστατης Μαντολινάτας του ΜΟΥ.Σ.Α. που έκανε και την πρώτη της εμφάνιση.

 

MOYSA xmas 7453 2023

Συντελεστές
Αφηγητές – ναυτικοί Θοδωρής Κουλούρης και Χρήστος Κοτσαρίνης.
Συμμετείχαν τα τμήματα προπαιδείας της παιδικής και της Μικτής Χορωδίας.
Χορωδίες & Μαντολινάτα του ΜΟΥ.Σ.Α.
Διδασκαλία μαντολινάτας: Νίκος Ψαριανός
Ανδριώτες μουσικοί: Βαγγέλης Χαλάς με βιολί , Θανάσης Καρπούζης με σαντούρι, Κώστας Χρυσοστόμου κανονάκι, Κάρολος Γιαγιάννης κιθάρα, Θοδωρής Γιαννίσης ούτι, Νίκος Μανδαράκας τσαμπούνα, Φώτης Δημητρίου, Γιώργος Καΐρης στα κρουστά.
Φωτισμοί: Μαριλένα Ξανθού
Προβολή βίντεο: Αντώνης Τσουμέζης, Φρατζέσκος Χαλάς
Σκηνικά: Γιώργος Τικόπουλος

Τη διεύθυνση, σκηνοθεσία και τα κείμενα της παράστασης είχε η Αμαλία Τηνιακού, που δικαίως το κοινό αντάμειψε με θερμό χειροκρότημα! Η παράσταση θα επαναληφθεί των Φώτων, έτσι θα τη χαρούν ακόμα πιο πολλοί Ανδριώτες.