Χορός: Opus, του Χρήστου Παπαδόπουλου

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος παρουσιάζει την καινούρια χορογραφική δουλειά του με τίτλο ‘OPUS’. Mια παράσταση βασισμένη στην κλασική μουσική. Ο όρος κλασικός προέρχεται από τη λατινική λέξη classicus και την ελληνική κλασικός. Περιγράφει τη συμμόρφωση του ύφους και της σύνθεσης στα πρότυπα της ελληνικής και λατινικής αρχαιότητας. Η έννοια λοιπόν της κλασικής μουσικής παραπέμπει σε μια “ανώτερη” μορφή μουσικής σύνθεσης (opus)  με αυστηρή δομή και πολυμορφία.

OPUS1s

Βασικός άξονας της παράστασης είναι η μελέτη της δομής αυτής, η αποκωδικοποίηση και εν τέλει η οπτικοποίησή της ζωντανά στη σκηνή. Επιχειρεί να διερευνήσει το πώς μπορούν οι βασικές αρχές σύνθεσης που διέπουν ένα κλασικό κομμάτι να εφαρμοστούν σε μια εντελώς διαφορετική μορφή τέχνης, όπως είναι ο χορός. Το πώς το σώμα μπορεί να γίνει η οπτική εκδοχή του μουσικού οργάνου πάνω στο οποίο αποτυπώνεται η μουσική μέσω της κίνησης. Πώς η παρτιτούρα του μουσικού έργου δηλαδή μπορεί να δημιουργήσει και την παρτιτούρα της χορογραφίας.

 

Η παράσταση ‘OPUS’ έγινε δεκτή  μέσα από 470 αιτήσεις στο φεστιβάλ χορού Danse Elargie που πραγματοποιείται στις 17-18-19 Ιουνίου  στο Théâtre de la Ville στο Παρίσι .

 

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία χορού ‘ΛΕΩΝ ΚΑΙ ΛΥΚΟΣ’ ιδρύθηκε το 2015 από τον Χρήστο Παπαδόπουλο.Βασικός στόχος της ομάδας είναι η έρευνα πάνω στο σώμα, ανακαλύπτοντας καινούριους τρόπους αφήγησης μέσα από την απλότητα και την πεποίθηση ότι το μικρό μπορεί να είναι μεγάλο.Σκοπός είναι επίσης , μέσω των παραστάσεων, η δημιούργια μιας φαντασίας η οποία ,αντί να εξηγεί στον θεατή τι πρέπει να σκεφτεί και να αισθανθεί , τον παρακινεί  να γίνει  συμμέτοχος, δημιουργώντας την δική του προσωπική πραγματικότητα.

Το 2015 πραγματοποιήθηκε από τον Χρήστο Παπαδόπουλο η πρώτη χορογραφική δουλειά με τίτλο ‘¨Ελβεντον’ στο Θέατρο Πόρτα και στο φεστιβάλ Arc for Dance.Μια δουλειά εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα ‘Κυματα’ της Βιρτζίνια Γούλφ.To Έλβεντον κατέκτησε την πρώτη θέση στο σημαντικότερο πανευρωπαικό δίκτυο χορογραφίας ‘ Aerowaves, Dance across Europe’ ανάμεσα σε 490 αιτήσεις. Ξεκινά πανευρωπαική περιοδεία ξεκινώντας τον Απρίλιο στο ‘Aerowaves Spring Forward Festival ‘ που φέτος θα γίνει στο Πίλσεν της Τσεχίας, και συνεχίζει σε χώρες όπως η Ιταλία, η Πολωνία, η Ολλανδία κλπ.

Opus-57

 

 

 

Leave your thought