Εκδήλωση για την Ανασκαφή Στρόφιλα στο Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου

Η εκδήλωση «Ο Στρόφιλας Άνδρου και οι απαρχές της ναυτοσύνη στο Αιγαίο 7000 χρόνια πριν» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 στο Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου είχε μεγάλο ενδιαφέρον. Οι παρουσιάσεις Δρ Χριστίνα Α. Τελεβάντου, Διευθύντριας Ανασκαφής Στρόφιλα και των μελών της Ανασκαφής Ιωάννας Παπαμαγκανά, Παναγιώτη Τζοβάρα είχαν σαν στόχο να ανιχνεύσουν τις απαρχές της Ναυτοσύνης στο Στρόφιλα, στη Νεώτερη Νεολιθική περίοδο. Η Λέσχη Ανδρίων και ο πρόεδρος της Δημήτριος Κοκκίνης ανέλαβε με ενθουσιασμό την διοργάνωση και την παρουσίαση της εκδήλωσης.

Στρόφιλας Δημήτριος Κοκκίνης

Δημήτριος Κοκκίνης, πρόεδρος «Λέσχη Ανδρίων – Andrion Club»

“Η ανασκαφή του Στρόφιλα έφερε στην επιφάνεια το βάθος της σχέσης ναυτοσύνης με την Άνδρο καθιστώντας την ύψιστης σημασίας για την παγκόσμια ναυτική ιστορία.
Ως Πρωτεύς Κοινωνική Καινοτομία & Ανάπτυξη είμαστε στη διάθεση του Δήμου Άνδρου με την τεχνογνωσία, δικτύωση και τις επαφές μας με τις ιστορικές ναυτικές οικογένειες της Άνδρου, να συνεισφέρουμε σε αυτό το σημαντικό εγχείρημα για την ανάδειξη της ναυτικής ταυτότητας και ιστορίας της Άνδρου ως εργαλείο της ανάπτυξης”

Νίκος Χαζάπης ΣΕΔΑ Στρόφιλας

Νίκος Χαζάπης Νίκος Χαζάπης, πρόεδρος Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου.

Ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου (Seda Andros) από τον Σεπτέμβριο του 2109 συμμετέχει ενεργά στην ανασκαφή με εθελοντική παρουσία.  Ο ΣΕΔΑ είναι πανταχού παρών σε όλη την Άνδρο και η προσφορά του είναι πολύτιμη, είναι οι άνθρωποι για τα δύσκολα, αυτοί δίνουν λύσεις.

http://seda-andros.blogspot.com

Ελένη Σπηλιωτοπούλου EMOS-PEHA Στρόφιλας

Ελένη Σπηλιωτοπούλου, Αντιπρόεδρος και Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων EMOS-PEHA

Η EMOS-PEHA χρηματοδοτεί την ανασκαφή στον Στρόφιλα

Η EMOS-PEHA είναι Μη-Κερδοσκοπική Εταιρεία με στόχο την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Χερσονήσου του Αίμου. Ιδρύθηκε με σκοπό την αξιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με σεβασμό και αγάπη προς τα μνημεία στοχεύει στην εξεύρεση πόρων με κύριο μέλημα την χρηματοδότηση ανασκαφών, στην αποκατάσταση και αναστήλωση μνημείων. Οπως ανέφερε η κ. Ελένη Σπηλιωτοπούλου ο ζήλος και το πάθος της Δρ. Χριστίνας Τελεβάντου ταυτίζεται με στους στόχους της EMOS-PEHA. Ο επόμενος  σταθμός στην Άνδρο είναι στην περιοχή Βιταλίου. Εκεί βρίσκεται το Μετόχι του Ι. Ν. Αγίου Θεολόγου το οποίο έχει υποστεί σοβαρές ζημίες εξαιτίας της κακοκαιρίας οι οποίες χρήζουν άμεσης αποκαταστάσεως.

https://emospeha.org/el/

Χριστίνα Τελεβάντου Στρόφιλας

Δρ. Χριστίνα Τελεβάντου, Διευθύντρια της ανασκαφής.

Ο Στρόφιλας Άνδρου και οι απαρχές της ναυτοσύνη στο Αιγαίο 7000 χρόνια πριν

Η Ναυτοσύνη είναι συνυφασμένη με τον ελληνισμό εμπεριέχει το σύνολο των δράσεων για την ναυπηγική τη ναυσιπλοΐα… Ο στόλος ήταν η δύναμη του Στρόφιλα, ήταν καθαρά ναυτικός οικισμός με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τρόπο ζωής των κατοίκων του και είχε σύμβολο του το πλοίο που απεικονίζεται στην πύλη και σε άλλα σημεία του τείχους, του άλλου στοιχείου της δύναμης του. Ενώ οι παραστάσεις όπως το δελφίνι με το μωρό του, η μέδουσα, τα ψάρια, οι μικρές κοιλότητες που υποδηλώνουν τη θάλασσα δείχνουν τη στενή του σχέση με τη θάλασσα. Εδώ στην Άνδρο, στον Στρόφιλα ανιχνεύονται 7000 χρόνια πριν οι απώτερες απαρχές της ναυτοσύνης, αυτής της μοναδικής έννοιας που βρίσκεται στο γενετικό κώδικα στο DNA των Κυκλαδιτών, των νησιωτών του Αιγαίου των Ελλήνων ναυτικών”

Δρ Ιωάννα Παπαμαγκανά,

Δρ Ιωάννα Παπαμαγκανά, αρχαιολόγος, συνεργάτιδα της Ανασκαφής Στρόφιλα

Στρόφιλας: ταξίδια από μέταλλο στο Νεολιθικό Αιγαίο

Ο Στρόφιλας ήταν “μέλος” μιας ομάδας κυκλαδικών οικισμών της νεολιθικής με τεκμηριωμένη χρήση μετάλλων (Φτελιά, Ζας, Κεφάλα) και τμήμα ενός δικτύου επαφών με θέσεις του Αιγαίου όπως η Νάξος και η Μάνη, σημαντικός κόμβος στους δρόμους ανταλλαγής μεταλλευμάτων ίσως από το Λαύριο, ή την Κύθνο και κρίκος μιας μακράς αλυσίδας άμεσων και έμμεσων θαλάσσιων επαφών Αιγαίου, Βαλκανίων, Ανατολίας.
Η παραθαλάσσια συγκέντρωση των περισσότερων μετάλλινων αντικειμένων της στη νότιο κυρίως Ελλάδα, παρά την έλλειψη εγγύτητας με βαλκανικές θέσεις που πρωτοπορούσαν στη μεταλλουργία, φανερώνει τον καθοριστικό ρόλο των θαλάσσιων δρόμων και των ανάλογων επαφών στα οποία ο Στρόφιλας είχε δεσπόζουσα θέση.
Τα μέταλλα πρέπει να έπαιζαν ρόλο στη σφυρηλάτηση των ενδοκοινοτικών και διακοινοτικών σχέσεων. Με άλλα λόγια στη δόμηση δεσμών με τις θέσεις με τις οποίες ο Στρόφιλας είχε επαφή.

“Τα ταξίδια από μέταλλο αποδεικνύουν πως η Άνδρος ήταν από την αυγή της ιστορίας της ένα νησί ανοιχτό στους θαλάσσιους δρόμους, στην επικοινωνία και στην καινοτομία”

Παναγιώτης Τζοβάρας Στρόφιλας

Παναγιώτης Τζοβάρας, υποψήφιος Διδάκτωρ, συνεργάτης της Ανασκαφής Στρόφιλα

Ψηφιακή αποκατάσταση και προσομοίωση των πλοίων στις βραχογραφίες του Στρόφιλα

Ο Παναγιώτης Τζοβάρας με πρωτοποριακή μελέτη “ζωντάνεψε” στην οθόνη ένα πλοίο.
Η ψηφιακή αποκατάσταση και προσομοίωση ενός από τα πολυάριθμα πλοία των βραχογραφιών, η εικόνα στην γιγαντοοθόνη  του πλοίου να λικνίζετε σε μια νοητή θάλασσα, πέρα από τις τεχνικές λεπτομέρειες ήταν άκρως συγκινητική και άφησε πολλές προσδοκίες ώστε αν υπάρξει ενδιαφέρον από χορηγούς να γίνει κάποια στιγμή η ναυπήγηση ενός πραγματικού πλοίου-αντιγράφου, που να πραγματοποιήσει ταξίδια 7000 χρόνια μετά…

Κατερίνα Ρεμούνδου

Κατερίνα Ρεμούνδου προσφέρει καθημερινά το κολατσιό σε όσους εργάζονται στην ανασκαφή.

Η Ομάδα Γαστρονομίας Άνδρου «Άνδρος πέρα από…» με τον κ. Δημήτρη Γιγίνη και την κ. Κατερίνα Ρεμούνδου πρόσφεραν μια δεξίωση με δημιουργικά εδέσματα από ανδριώτικα προϊόντα. 

Στρόφιλας Δήμαρχος Δημήτρης Λοτσάρης

Η Δρ Χριστίνα Α. Τελεβάντου, Διευθύντρια Ανασκαφής πρόσφερε αναμνηστικά δώρα σε συνεργάτης, ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο Άνδρου κ. Δημήτρη Λοτσάρη για την ειλικρινή φροντίδα και πολύτιμη βοήθεια του.

Εκδήλωση Στρόφιλας Άνδρος

—Διοργάνωση: ΛΕΣΧΗ ΑΝΔΡΙΩΝ σε συνεργασία με τον Σ.Ε.Δ.Α.

—Υποστήριξη: Proteus Social Innovation & Development, Καΐρειος Βιβλιοθήκη, Εταιρεία Ανδρίων Επιστημόνων