Εορτή της Πολιούχου της Άνδρου, Παναγίας της Θεοσκεπάστου

Φωτογραφίες: Μαρία Λαμπριάδου

Η ιστορία της Παναγίας Θεοσκέπαστης είναι ιδιαίτερα συγκινητική και αποδεικνύει την μεγάλη αγάπη των Ανδριωτών για την θάλασσα και την Παναγία.

Theoskapastou_MariaL-9

Ο μύθος λέει, πως στον όρμο του Παραπορτιού εκεί που σκάει το κύμα μέσα σε μια σπηλιά βρέθηκε, πριν πολλά χρόνια, η Αγία Εικόνα της Θεομήτορος, “δια θαύματος μια σκοτεινή και άναστρη βραδιά” όπως αναφέρει ο Δημήτριος Π. Πασχάλης. Την Εικόνα μετέφεραν οι Ανδριώτες στον Άγιο Αθανάσιο, αλλά κάθε βράδυ η Εικόνα επέστρεφε στη σπηλιά. Ετσι λοιπόν κοντά στο κύμα από χέρια ευλαβικά χτίστηκε η εκκλησία η οποία λόγω έλλειψης χρημάτων έμενε για μεγάλο διάστημα χωρίς σκεπή ώσπου έγινε πάλι το θαύμα! Οι δεήσεις των πιστών ακούστηκαν και ένα βαπόρι που περνούσε ανοιχτά φορτωμένο με ξυλεία έκαμε “λίμπο” πέταξε δηλαδή ένα μέρος του φορτίου του για ξαλαφρώσει μπροστά στον κίνδυνο να καταποντιστεί στη θάλασσα. Γέμισε το Παραπόρτι και η άμμος με άφθονη ξυλεία και μ’ αυτήν οι πιστοί στέγασαν την εκκλησία που ονόμασαν: Θεοσκέπαστη.

Εις ανάμνησιν εκείνου του “θαύματος” κάθε χρόνο το Σάββατο μετά τον Ακάθιστο ύμνο οι Ανδριώτες γιορτάζουμε την Παναγία Θεοσκέπαστη με μια λαμπρή γιορτή με περιφορά της Εικόνας, παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία και το βράδυ της ίδιας μέρας λαμπαδηφορία.

Κατά την περιφορά, από τα σπίτια που διέρχεται η πομπή, νοικοκυρές ραίνουν με ροδοπέταλα την Εικόνα.

Theoskapastou_MariaL-7 2023

Η περιφορά της Εικόνας της Θεοσκεπάστου στα σοκάκια και τους δρόμους της Χώρας, με την συνοδεία της Φιλαρμονικής του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου, είναι ιδιαίτερα συγκινητική.

Η πομπή καταλήγει στην πλατεία Αφανούς Ναύτη, όπου γίνεται επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των ναυτικών.

Theoskapastou_MariaL-5 2023

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με παραδοσιακούς χορούς στο προαύλιο του ναού με τη συμμετοχή του Χορευτικού Ομίλου Υδρούσας και του Χορευτικού του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου “ΧΟΡΕΥΑΝΔΡΟΣ”

Theoskepastou_MariaL_

Νυχτερινή περιφορά της εικόνας και λαμπαδηφορία στην Πλατεία Γηροκομείου (Πάνω πλατεία)

ΠΗΓΗ: “Η Θεοσκέπαστη της Άνδρου” 1959, επανέκδοση του αντίστοιχου πονήματος του Δημητρίου Π. Πασχάλη συμπληρωμένο με νεώτερα δεδομένα.