Η «Φόνισσα» στο Δημοτικό Θέατρο Χώρας – A.M.K.E Φίλοι Φεστιβάλ Άνδρου

fonissa_posterH A.M.K.E Φίλοι Φεστιβάλ Άνδρου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 10 χρόνια του Φεστιβάλ Άνδρου, προσφέρει την ταινία «Φόνισσα» στους μαθητές των Λυκείων και το ευρύτερο κοινό, στο Δημοτικό Θέατρο Χώρας.

Οι προβολές για τους μαθητές Λυκείου, με δωρεάν είσοδο και κάλυψη των εξόδων μετακίνησης, θα πραγματοποιηθούν από την Τετάρτη 21 έως την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου. Επίσης, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν με την σκηνοθέτη Εύα Νάθενα, η οποία θα έρθει στην Άνδρο ειδικά για το σκοπό αυτό.

Η ταινία έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές ως προς το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα αλλά και ως προς τον τρόπο αποτύπωσης του έργου του Παπαδιαμάντη. Αποτελεί, επομένως, ένα πολύ σημαντικό «όχημα» για να έρθουν οι μαθητές σε μία πρώτη επαφή με τον Παπαδιαμάντη και να γνωρίσουν το έργου του σπουδαίου αυτού συγγραφέα.

👉 Επίσης, η ταινία θα προβληθεί, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου, για το ευρύτερο κοινό το βράδυ (στις 20:30) της Παρασκευής 23 Φεβρουαρίου 2024  και το απόγευμα και το βράδυ (17:30 & 20:30) του Σαββάτου 24 Φεβρουαρίου.

👉 Το συμβολικό αντίτιμο εισόδου των 5 € θα διατεθεί για την ενίσχυση της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου.
Διευκρινήσεις σχετικά με τις προβολές στο μέιλ androsfilmclub@gmail.com

Λίγα λόγια για την ταινία
Με φόντο μία τοποθεσία του προηγούμενου αιώνα, η κλασική ιστορία της Χαδούλας μεταφέρεται στο παρόν, επιχειρώντας να φέρει στο φως αλλά και να γιατρέψει το διαγενεαλογικό τραύμα που διέπει την ελληνική κοινωνία. Το σκηνοθετικό εγχείρημα της Εύας Νάθενα, εμπνευσμένο από το διαχρονικό μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, αποτελεί μια κινηματογραφική προσέγγιση πάνω στην τραγική ηρωίδα«Φόνισσα». Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και τη Μαρία Πρωτόπαππα. Παίζουν ακόμα η Έλενα Τοπαλίδου, η Πηνελόπη Τσιλίκα, η Γεωργιάννα Νταλάρα, η Νίκη Παπανδρέου, ο Χρήστος Στέργιογλου, ο Γιάννης Τσορτέκης, ο Στάθης Σταμουλακάτος και ο Δημήτρης Ήμελλος.

Σε ένα δυστοπικό νησί της Ελλάδας γύρω στο 1900, η Χαδούλα, χήρα Ιωάννου Φράγκου είναι μια γυναίκα που έχει μάθει να επιβιώνει στην ανδροκρατούμενη, πατριαρχική κοινωνία υπηρετώντας αυτό που της πέρασε η μητέρα της–μια σκυτάλη δύσκολη, που διαιωνίζει την υποτίμηση και την κατώτερη μοίρα της γυναίκας. Η Χαδούλα επαναστατεί μέσα της και αυτό δεν θα αργήσει να συμβεί και προς τα έξω. Τα μικρά κορίτσια του νησιού γίνονται θύματά της. Αφαιρώντας τους τη ζωή, η ίδια νιώθει ότι τα απαλλάσσει από το κοινωνικό φορτίο που η ύπαρξή τους επιφέρει. Οι πράξεις της κάποια στιγμή αυτονομούνται και τη φέρνουν αντιμέτωπη με τον νόμο. Εγκαταλείπει το σπίτι της και βρίσκει καταφύγιο στη φύση. Όμως, όσο και αν η ηθική της τής υπαγορεύει ότι έπραξε σωστά, στην πραγματικότητα το χρόνιο τραύμα της την ακολουθεί παντού. Το τέλος έρχεται σαν λύτρωση.

Πρωινές μαθητικές προβολές: 21-22-23 Φεβρουαρίου 2024
Για το κοινό: Παρασκευή 23/2 20.30, Σάββατο 24/2 17.30 & 20.30
Εισιτήρια: Βιβλιοπωλείο Σοφίας Γαρυφάλλου. Τηλ.: 2282024201, 6976463392