Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε την έκθεση «Τσαρούχης, Επίκαιρος και Διαχρονικός»

O Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινίασε χθες το βράδυ την έκθεση «Τσαρούχης, Επίκαιρος και Διαχρονικός» στο Ίδρυμα Πέτρου & Μαρίκας Κυδωνιέως. Η έκθεση που περιλαμβάνει 91 έργα του Γιάννη Τσαρούχη (34 πρωτότυπα και 57 πολλαπλά) πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη και της συλλογής Δημήτρη Τσίτουρα.

kydonieos_Paulopoulos

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις πτυχές της προσωπικότητας του Γιάννη Τσαρούχη και στην Ελληνικότητα του έργου του που τον κατατάσσει στο “Πάνθεον των αυθεντικών εκπροσώπων της Κλασικής Ελληνικής Παιδείας”.

kydonieos56

Παρόντες στην τελετή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β´ η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, οι βουλευτές του νομού κ.κ. Μονογυιού, Φόρτωμας, ο πρ. Επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. κ. Γιάννης Παλαιοκρασσάς, ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θ. Σουσούδης, ο Έπαρχος Άνδρου κ. Δ. Λοτσάρης, η δημοσιογράφος κ. Άννα Παναγιωταρέα και πλήθος κόσμου.

kydonieos-museum

Το Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως φέτος γιορτάζει τα 25 χρόνια από την αρχή λειτουργίας του εικαστικού θεσμού«ΠΛΟΕΣ» ενώ φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη.

kydonieos_Tsarouxis

Οι χώροι του Ιδρύματος μεταμορφώθηκαν σε “σκηνικό θεάτρου” με έπιπλα και αντικείμενα εποχής ώστε ο θεατής να μυείται στην αισθητική, την πνευματική ατμόσφαιρα, τη μαγεία του έργου του Γ. Τσαρούχη. Το ύφος και την ρυθμικότητα συμπληρώνει η μουσική του Μάνου Χατζηδάκι. Δεν είναι δηλαδή απλά μια έκθεση, είναι ένα ταξίδι στο εικαστικό σύμπαν του σπουδαίου Γιάννη Τσαρούχη.

kydonieos_Tsarouxis

Ναύτης στον ήλιο, πρωτότυπο και πολλαπλό.

Στην έκθεση αυτή, “με την ατμόσφαιρα των χρωμάτων του ζωγράφου και του κόσμου των μορφών του” όπως αναφέρει η Αθηνά Σχοινά στο κείμενο της, “μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τον συσχετισμό πρωτότυπων και πολλαπλών έργων”  Ο Γ. Τσαρούχης χρησιμοποιούσε τη λιθογραφία και τη μεταξοτυπία. Παρακολουθούσε δημιουργικά και παρενέβαινε σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Υπάρχουν πολλαπλά έργα όπου είχε κάνει από 72 μέχρι και 86 παρεμβάσεις προκειμένου να έχει άρτιο αποτέλεσμα και για αυτό τα “πολλαπλά” θεωρούνται αυτόνομα έργα.

kydonieos_Tsitouras

Ο Δημήτρης Τσίτουρας μπροστά στον πίνακα “Δυο ναύτες στα βράχια”

kydonieos_Tsarouxis

Αθηνά Σχινά, Νίκος Σιγάλας, Δημήτρης Τσίτουρας, Νίκη Γρυπάρη

INFO
Επιμέλεια έκθεσης: Αθηνά Σχινά, Ιστορικός Τέχνης & Θεωρίας του Πολιτισμού (ΕΚΠΑ)
Σχεδιασμός εκθεσιακών χώρων: Σταμάτης Ζάννος.
Την έκθεση συνοδεύει συλλεκτικός πολυτελής, δίγλωσσος κατάλογος-λεύκωμα.

Διάρκεια έκθεσης: Σάββατο 27 Ιουλίου μέχρι Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019
Ώρες λειτουργίας: 10.30 – 14.30 & 18.30 – 21.30 καθημερινά, εκτός Τρίτης