Στιγμιότυπα από την παράσταση “όσα φέρνει ο χρόνος” – Χορευτικός Όμιλος Υδρούσας

Φωτογραφίες: Μαρία Λαμπριάδου

Χθες Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 στο Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου ένα πολυπληθές χορευτικό σύνολο με συνοδεία εξαιρετικών μουσικών παρουσίασε την παράσταση “όσα φέρνει ο χρόνος” με χορούς της πατρίδας μας. Οι χοροί δεν ήταν νησιώτικοι, ίσως γι’ αυτό και δεν υπήρξε αθρόα συμμετοχή θεατών, όμως το θέαμα είχε ενδιαφέρον, οι στολές ήταν εξαιρετικές και γενικώς το σύνολο απέδειξε πως η προσπάθεια του Χορευτικού Ομίλου Υδρούσας είναι αξιέπαινη. Εύγε στους συντελεστές και ειδικά στα γλυκά παιδάκια που όλο καμάρι χόρεψαν!

Xoreftikos Omilos Ydroysas_6486α 2023Η παράσταση
Μέσα από ένα ταξίδι μουσικών φράσεων, χορευτικών κινήσεων και τελετουργικών αναπαραστάσεων καταγράφηκαν οι διαχρονικές πολιτισμικές στιγμές των Ελλήνων, αυτές που συνοδεύουν την πλούσια ιστορία αυτού του, που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής στην ελληνική γη.

Η παράσταση “όσα φέρνει ο χρόνος” επισκέφτηκε όλα τα μέρη όπου άνθισε ο Ελληνισμός και παρουσίασε το πέρασμα και την εξέλιξη του χορού μέσα από τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Μέσα από μία εξαιρετική ανθρωπογεωγραφία εκατό και πλέον ατόμων, προβλήθηκε η τεράστια συλλογή των ελληνικών χορών, η πλούσια μουσική παράδοση, η ποικιλομορφία των μουσικών μέτρων, το μωσαϊκό του πολιτισμικού γίγνεσθαι της χώρας μας.

Από το Ιόνιο έως το Αιγαίο, τη Μακεδονία και τον Έβρο έως τη Μικρά Ασία, παρουσιάστηκε μια πανδαισία εθνογραφικής, ανθρωπολογικής και μουσικής έκφρασης.

Xoreftikos Omilos Ydroysas_6607a

Οι χοροί που παρουσιάστηκαν ήταν από την Κέρκυρα (Περατζάδα, συρτός, Αί Γιώργης) τα Κύθηρα (Μεσσαρίτικος, Τσιριγώτικος, Ζαγαράκια) τη Νάουσα (Ζαλιστός, πατινάδα, Μουσταμπέικος, Μακρινίτσα, μελικές, Νιζάμικος) την Ανατολική Ρωμυλία (Μπαϊντούσκα, τρεμουλιαστός, συγκαθιστός) τη Μικρά Ασία (Αϊβαλιώτικος, από ξένο τόπο, χασαποσέρβικος) και στο κλείσιμο ο Συρτός Άνδρου!

Χορευτικός Όμιλος Υδρούσας 2023

Χορευτικός Όμιλος Υδρούσας 2023

Χορευτικός Όμιλος Υδρούσας 2023

Χορευτικός Όμιλος Υδρούσας 2023

Χορευτικός Όμιλος Υδρούσας 2023

Χορευτικός Όμιλος Υδρούσας 2023

Χορευτικός Όμιλος Υδρούσας 2023

Xoreftikos Omilos Ydroysas_6721α

Χορευτικός Όμιλος Υδρούσας 2023

Χορευτικός Όμιλος Υδρούσας 2023

Μαζί με τους χορευτές έπαιξαν οι μουσικοί: Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος κλαρίνο, Γιάννης Παυλόπουλος βιολί – τραγούδι, Ιορδάνης Κουζηνόπουλος λαούτο, Γιάννη Γευγελή κρουστά και Κωνσταντίνα Πάτση τραγούδι. Την σκηνοθεσία επιμελήθηκε ο χοροδιδάσκαλος Στάθης Κωστόπουλος.

Χορευτικός Όμιλος Υδρούσας 2023

Ο Χορευτικός Όμιλος Υδρούσας

Ιδρύθηκε και έχει ως βάση την Άνδρο, με σκοπό τη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Στόχος του ομίλου είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή των τοπικών πολιτιστικών εκφράσεων (χορών – τραγουδιών – εθίμων – ιδιωμάτων) της Άνδρου και της ευρύτερης περιοχής των Κυκλάδων και με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων, να συμβάλλει στη διατήρησή τους. Με τη μεθοδική έρευνα επιτυγχάνεται η συγκέντρωση αυτών των πολιτισμικών στοιχείων, η έκδοσή τους αργότερα και προπάντων η μελέτη και η συνέχειά τους.

Στο δυναμικό του ομίλου συμπεριλαμβάνονται 20 μέλη χορευτές. Τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου καλύπτουν όλο το φάσμα των ηλικιών και λειτουργούν σε διάφορα επίπεδα (παιδικά – εφηβικά – ενηλίκων). Αποτελούνται από έμπειρους χορευτές, με πολλές συμμετοχές σε διάφορα φεστιβάλ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία. Οι χοροί που παρουσιάζονται είναι αντιπροσωπευτικοί από κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας και του νησιού μας.
(από το πρόγραμμα της παράστασης)

YouTube: Χορευτικός Όμιλος Υδρούσας
youtube.com/channel

ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΥΔΡΟΥΣΑΣ – Facebook