Ύψωμα 731: Απελπισμένη ωδή στην αυτοθυσία

«Έτσι τους βρήκανε στο ύψωμα οι Ιταλοί. 731 μέτρα πάνω από τη γη. 731 μέτρα πάνω από τον Αδη. Ούτε φωτιά ούτε τσιγάρο. Τις θέσεις δεν τις άφηναν. Έπρεπε να κρατήσουν. Μια χούφτα φαντάσματα. Έπρεπε να κρατήσουν το ύψωμα. Άθλιοι. Κουρελήδες. Ξεχασμένοι απ’ το Θεό. Αν τους έβλεπες, έλεγες τι διάολο είναι αυτοί; Χτικιά ή άνθρωποι; (…) Μάρτιος του 1941. Δεκαπέντε χιλιάδες ιταλικά αυτοκίνητα, 83.000 μεταγωγικά, 600.000 Ιταλοί στρατιώτες, η αφρόκρεμα τoύ ιταλικού στρατού με μαχητικά, βομβαρδιστικά ήρθαν με τον στρατάρχη τους…».

Έτσι ξεκινάει η μουσική αφήγηση σαν… “μια απόπειρα τιμής στους ήρωες του “Υψώματος 731” στον Ελληνοιταλικό πόλεμο από τον σκηνοθέτη Άρη Μπινιάρη.  Στη σκηνή τέσσερις άνθρωποι, δύο μουσικοί, δυο ηθοποιοί διηγούνται την ηρωική θυσία των στρατιωτών στο Ύψωμα 731. Heavy metal ατμόσφαιρα, σκληρό, καθηλωτικό, ένα βαθιά αντιπολεμικό έργο!

Ipsoma_Milaiou_androsfestival_4044

Για την ιστορία
Το ύψωμα 731 βρίσκεται στα 20 χλμ. βόρεια της Κλεισούρας. Ήταν ένα σημαντικό πέρασμα που κατέλαβε ο Ελληνικός Στρατός και έκοψε το δρόμο στους Ιταλούς για να καταλάβουν την Ελλάδα. Η παραμονή του υψώματος σε ελληνικά χέρια καταδίκασε κάθε προσπάθεια των Ιταλών. Η ιταλική επίθεση ξεκίνησε νωρίς το πρωί της 9ης Μαρτίου, με σφοδρή δράση του πυροβολικού και αεροπορικό βομβαρδισμό των ελληνικών θέσεων. Οι μάχες ήταν τόσο σκληρές που η χαράδρα δίπλα στο ύψωμα ονομάστηκε χαράδρα του θανάτου.

Ipsoma_Milaiou_androsfestival

Ypsoma_DMilaiou__0012

Ipsoma_Milaiou_androsfestival_41100

Φωτογραφίες: Μαρία Λαμπριάδου, Δήμητρα Μηλαίου