7° Φεστιβάλ Άνδρου: Στιγμιότυπα από τον “Ορέστη” του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα
Το Ανδριώτικο θεατρόφιλο κοινό είχε να δει θέατρο ένα χρόνο, από το 6° Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου 2020 και είναι ευτύχημα που πρώτη παράσταση μετά τον εγκλεισμό της πανδημίας ήταν ο “Ορέστης”, “έργο πάθους…” από εκείνα τα ωραία Ελληνικά πάθη που στο τέλος δεν μένει τίποτα όρθιο και που μόνο ο απομηχανής Θεός μπορεί να δώσει λύση.
Τα καλοκαίρια είναι ιδανικός καιρός για αρχαία τραγωδία, έτσι όπως οι πέτρες φλέγονται από τη ζέστη, έτσι τα πάθη εκρήγνυνται, οι ζωές των ανθρώπων περνούν μέσα από τις συμπληγάδες της μοίρας και αλλάζουν.
«Έργο πάθους, πιάνει το νόημα του μύθου των δύο αδερφών, του Ορέστη και της Ηλέκτρας, αμέσως μετά τη δολοφονία της Κλυταιμνήστρας, για να τον φέρει πιο κοντά στα ανθρώπινα μέτρα και να μιλήσει για την επιβίωση των νέων σ’ έναν κόσμο που καθορίζεται από συνθήκες που τους ξεπερνούν. Ο ”Ορέστης” (408 π.Χ.) συνιστά ένα καίριο σχόλιο στη λειτουργία της αθηναϊκής δημοκρατίας. Ο Ευριπίδης βυθίζει τους ήρωες του στο σκοτάδι της θλίψης, της απελπισίας και της απόγνωσης αναζητώντας την Αλήθεια. Το Φως. Την Αυτογνωσία»
Γιάννης Κακλέας/σκηνοθέτης
“Μενέλαος: Πες μου, τι σε τυραννά
ποια είναι η αρρώστια που σε τρώει;
Ορέστης: Η συνείδηση.” Μετ. Γιώργος Χειμωνάς
Μπορεί να ήταν η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Γιάννη Κακλέα στο αρχαίο δράμα αλλά σίγουρα δεν ήταν η πρώτη φορά που το Φεστιβάλ υποδέχεται θερμά παράστασή του. Όπως το 2015 με τους “Αχαρνής”, έτσι και τώρα ο κόσμος αγκάλιασε τον σκηνοθέτη και ολόκληρο τον θίασο, γέμισε το Ανοιχτό Θέατρο, πολλοί ηταν αυτοί που περίμεναν με ανυπομονησία την ημέρα της παράστασης.
Το Άνοιχτό Θέατρο Άνδρου ακόμη και αν είχε διαθέσιμες όλες του τις θέσεις πάλι θα ήταν γεμάτο. Η πληρότητα στις θεατρικές παραστάσεις όλα τα χρόνια λειτουργίας του Φεστιβάλ είναι κανόνας και γιατί το Ανδριώτικο κοινό αγαπά πολύ το θέατρο!
Συντελεστές
Σκηνοθεσία/Δραμ. επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας, Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνικά/Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη/Γιάννης Κακλέας
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, Κίνηση: Άρης Σερβετάλης
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου, Βοηθός σκηνοθέτη: Αγγελική Τρομπούκη, Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Άρης Κακλέας
Βοηθός ενδυματολόγου: Ιωάννα Καλαβρού, Βοηθός συνθέτη: Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου
Βοηθός Φωτίστριας: Στέβη Κουτσοθανάση.
Παραγωγή: ΤΕΧΝΗΧΩΡΟΣ
Ηθοποιοί
Άρης Σερβετάλης (Ορέστης), Μαίρη Μηνά (Ηλέκτρα), Πάνος Βλάχος (Μενέλαος), Αιμιλιανός Σταματάκης (Πυλάδης), Γιώργος Ψυχογιός (Τυνδάρεως), Νικολέτα Κοτσαηλίδου (Ωραία Ελένη), Ζερόμ Καλουτά (Φρύγας)
Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Άλκηστις Ζιρώ, Νίκη Λάμη, Ιωάννα Λέκκα, Δανάη Μουτσοπούλου, Ματίνα Περγιουδάκη, Ελίζα Σκολίδη, Αναστασία Στυλιανίδη, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη
Ο Άρης Σερβετάλης ως Ορέστης και η Μαίρη Μηνά ως Ηλέκτρα έδωσαν σαρωτικές ερμηνείες όπως όλοι οι ηθοποιοί του θιάσου (Πάνος Βλάχος – Μενέλαος, Αιμιλιανός Σταματακάκης – Πυλάδης, Γιώργος Ψυχογιός – Τυνδάρεως, Ζερόμ Καλούτα – Φρύγας κλπ.). Η παράσταση ήταν πολύ δυνατή και το χειροκρότημα του κοινού θερμό και ενδεικτικό του ενθουσιαμού.
Φρύγος: Τι δούλος και άρχοντας μου λες. Που είμαι άνθρωπος, αυτό δεν φτάνει για να ζήσω; Έτσι μονάχα για το φως. Να βλέπω κάθε μέρα να χαράζει, να λέω – χάραξε λοιπόν και σήμερα. Υπάρχει ακόμα στον κόμσο φως. Δεν είναι λίγο. Δεν είναι λίγο
Κριτικές για το έργο:
Λουίζα Αρκουμανέα ? LIFO
lifo.gr/culture/theatro/sfodri-apogoiteysi
Ειρήνη Δρίβα ?tetragwno
tetragwno.gr/theatro/kritiki-theatrikon-parastaseon
Κώστας Β. Ζήσης ? eretikos
eretikos.gr/kritiki-orestis-tou-evripidi
Όλγα Σελλά ? athensvoice
athensvoice.gr/culture/theater
? Μαρία Λαμπριάδου