Μια περιοδική έκθεση τοπικής ιστορίας – Λέσχη Ανδρίων

Η Λέσχη Ανδρίων, που ιδρύθηκε το 1925 στην ακμάζουσα κοινωνία του νησιού και συγκαταλέγεται στις μακροβιότερες ελληνικές λέσχες, εγκαινίασε στις 5 Ιουλίου 2019 υπό την μουσική υπόκρουση μεσοπολεμικών τραγουδιών από την νεανική χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου, μικρή μόνιμη έκθεση στο ανακαινισθέν νέο εντευκτήριό της, στο κτήριο της ΕΟΧΑ στη Χώρα Άνδρου, με την επιστημονική συνδρομή του Ιστορικού Αρχείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Lesxi_Andrion_5

Η έκθεση, βασισμένη στο ανασυγκροτημένο αρχείο του σωματείου που φυλάσσεται πια ταξινομημένο στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη, διηγείται την ιστορία της Λέσχης στο πλαίσιο της οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας της Άνδρου τον 20ό αιώνα, με έμφαση στη ναυτιλιακή ιστορία του νησιού και την ακμή της κατά τον Μεσοπόλεμο.

Lesxi_Andrion_2

Το συνοδευτικό της έκθεσης δίγλωσσο έντυπο επικεντρώνεται στην παρουσίαση των βασικών δομών και λειτουργιών του σωματείου, όπως τέθηκαν την ιδρυτική στιγμή του, με έμφαση στο «μικτόν κοινωφελές πρόγραμμα: το ηθικοπλαστικόν, αγαθοεργόν, φιλολογικόν και ψυχαγωγικόν…», καθώς και στιγμιότυπων από τη ζωή του.

Lesxi_Andrion_4

Lesxi_Andrion_2

Το κτήριο της ΕΟΧΑ

Το Δ.Σ. της Λέσχης Ανδρίων ευχαριστήσει όσους συνεισέφεραν στην υλοποίηση αυτού του έργου και προσκαλεί όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της Άνδρου να την επισκεφτούν και να την γνωρίσουν καθώς και αν επιθυμούν να αιτηθούν να γίνουν μέλη της ώστε να την βοηθήσουν να συνεχίσει το έργο της.

Διάρκεια έκθεσης: 5 Ιουλίου-15 Σεπτεμβρίου 2019, 10:00-13:00, 18:00-20:00
Φωτογραφίες:  Βαγγέλης Λουκίσσας,  Τ. Μαρμαράς