Εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης – 2η μέρα – Το κάψιμο της Κανάριας

To 7° Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου 2021 ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ με ομιλίες, χορούς και εξαιρετική παραδοσιακή μουσική από τους Amoroza Ensemble. Οι εκδηλώσεις με τίτλο «Νέα Ματιά στην επαναστατημένη Άνδρο» οργανώθηκαν από το Κληροδότημα Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη Άνδρου και ολοκληρώνονται σήμερα Σάββατο 21 Αυγούστου 2021 με «Το κάψιμο της Κανάριας».

Πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Περί την ώρα 19.15 θα ξεκινήσει πομπή με παραδοσιακές φορεσιές από το Ανοικτό Θέατρο του Φεστιβάλ, κρατώντας τα δύο λάβαρα της Επανάστασης, συνοδεία μουσικής και παραδοσιακών οργάνων (Amorosa).
Θα γίνουν τρεις στάσεις συμβολικού χαρακτήρα, μια σε κάθε πλατεία (Γηροκομείου – Θεοφ. Καϊρη – Αγίου Γεωργίου). Η πομπή θα φτάσει στον Άγιο Γεώργιο περίπου οκτώ παρά τέταρτο (19.45).

Η πομπή θα καταλήξει στην πλατεία Αφανούς Ναύτου και εφόσον το επιτρέψει ο καιρός… τα δύο λάβαρα, με συνοδεία βρακοφόρων, θα υψωθούν στα κατάρτια της «Κανάριας» που θα βρίσκεται αγκυροβολημένη στο λιμανάκι του Αφανούς Ναύτου και θα ξεκινήσει αργά να κάνει το γύρο του Κάστρου.

DSC_4077Amoroza-2021

Η υπόλοιπη πομπή θα σταματήσει στην πλατεία, όπου θα χορέψουν με παραδοσιακές στολές ο Σύλλογος Γυναικών Άνδρου και το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου με μουσική επένδυση από τους Amoroza Ensemble.

Μόλις τελειώσει ο χορός και το τραγούδι «Του Μπειρίκου την Κανάρια», θα ξεκινήσει ένα Show από πυροτεχνήματα αν το επιτρέπει ο καιρός. (η Άνδρος σήμερα 4-5 μποφόρ τα έχει)

Παράγοντες που συμμετέχουν:
Κληροδότημα Δημητρίου & Λιλίκας Μωραΐτη- Άνδρου
Κληροδότημα Δημητρίου & Λιλίκας Μωραΐτη- Σύρου
Λύκειο Ελληνίδων Σύρου
Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών (Ε.Ι.Ε)
Φεστιβάλ Άνδρου
Σύλλογος Γυναικών Άνδρου
Δήμος Άνδρου
Ναυτικός Όμιλος Άνδρου
Λόχος Εθνοφρουράς Άνδρου

Υπεύθυνος Πυροτεχνημάτων: Κώστας Κωνσταντής